Voor 19u besteld = volgende werkdag in huis (ook op zaterdag) Voor 19u besteld = volgende werkdag in huis (ook op zaterdag)
Fat loss plateau

Fat loss plateau

Zes redenen waarom jouw calorietekort niet meer lijkt te werken.
Stijn Cauwels
mei 23, 2023 - 2 min leestijd
Deel deze post

Vet verliezen kan een frustrerend proces zijn, maar vaak vergeten mensen dat dit proces nooit lineair is waardoor elke dag en elke week anders is. Psychologisch kan dit voor heel veel mensen een drempel zijn waar ze moeten overstappen.

Van zodra mensen dit leren accepteren, zal alles veel vlotter verlopen. 

Soms kan het lijken dat jouw aantal calorieën niet meer voldoende is om verder af te vallen. Dit kan zo zijn, maar dit kan ook een momentopname zijn waar wat meer geduld aangeraden is. 

Dit kan te maken hebben met de volgende zes zaken:

 1. Niet consistent jouw calorieën bijhouden

  Elke vorm van eten of drinken moet meegerekend worden in de totale optelsom. Hou er rekening mee dat elk proevertje en slokje ook calorieën bevat die moeten ingecalculeerd worden.

 2. Verkeerd aantal calorieën

  Het kan gebeuren dat het totaal aantal calorieën verkeerd uitgerekend werd waardoor er weinig tot geen progressie kan plaatsvinden. 

 3. Verhoging in koolhydraten

  Wanneer koolhydraten verhoogd worden, zal jouw gewicht ook stijgen. Dit heeft te maken met het extra water dat opgehouden wordt door de koolhydraten. Als je weet dat 1g koolhydraten ongeveer 3 tot 4g water bevatten, dan is dit een logische verklaring van een stijging in gewicht.  

 4. Gissen naar het aantal calorieën

  Na verloop van tijd kan er wat moeheid optreden in het wegen van voeding en bijhouden van calorieën. Hierdoor gist men naar het aantal calorieën, maar vaak kan dit er volledig naast zitten.

 5. Minder bewegen

  Wanneer een plateau bereikt wordt, denkt men bijna automatisch aan het verminderen van calorieën, terwijl de activiteit van een persoon ook een grote rol speelt. Vaak wordt men minder actief waardoor er minder calorieën zullen verbrand worden. Dit is een slimme zet van het lichaam en meestal is men zich hiervan niet bewust.

 6. Periode van de maand

  Voor vrouwen kan de menstruatiecyclus voor enorme gewichtsschommelingen zorgen waardoor dit mentaal een zware dobber kan zijn als het gewicht niet zakt, of zelfs stijgt. Panikeren is overbodig. Dit is een normale gang van zaken. Bij de een kan dit wel meer uitgesproken zijn dan bij de ander, maar het is een natuurlijk proces en onvermijdelijk. Een hulpmiddel hier kan zijn om niet op de weegschaal te staan in deze periode. 

Besef ook dat een week zonder gewichtsverandering geen plateau is, maar enkel een obstakel (een vervelend obstakel) waar men over moet. Gewichtsverlies is niet lineair en zal dit ook nooit zijn. Er zijn meerdere manieren om progressie te meten en gewicht gebruikt men beter op langere termijn. Andere manieren zijn:

 • Kledij
 • Foto’s
 • Omtrekmaten
 • Herstel na het sporten
 • Kracht in de fitness
 • Algemene fitheid 

Wees geduldig, volg het plan en de resultaten zullen volgen!

Deel deze post

Lees onze andere artikels

Lees onze andere artikels

Snoozing verhindert jouw progressie

Het kan zijn dat je alles volgens het boekje doet. Je let op jouw voeding, je hebt een progressief opbouwend trainingsprogramma, maar hoe is jouw slaap?

LEES POST →

De waarheid achter gewichtsverlies

Ben je van plan om gewicht te verliezen, en meer bepaald, vetverlies? Super! Wanneer mensen aan hun gezondheid willen werken, houdt dit vaak in dat er een hoeveelheid vet verloren moet worden.

LEES POST →

Vrouwelijke shiftwerkers en voeding

Lees in onderstaande blog de beste voedingskeuzes voor vrouwelijke shiftwerkers.

LEES POST →

Gewichtsschommelingen

Lees in deze blog alles over gewichtsschommelingen, de oorzaken ervan en wat je eraan kan doen.

LEES POST →

Voeding eenvoudig uitgelegd

Heb je het gevoel dat je overweldigd bent op vlak van voeding? Heb je het gevoel dat iedereen elkaar tegenspreekt van zodra je sociale media bekijkt? In deze blog gaan we voeding zo eenvoudig mogelijk uitleggen zodat je opnieuw een houvast hebt en misschien dat tikkeltje extra motivatie opnieuw vindt.

LEES POST →

Stappen, het magische wapen

Stappen, een vaak onderschatte tool op vlak van vetverlies, maar vooral op vlak van onze gezondheid. Maar wat hebben deze stappen nu net daarmee te maken? En welke rol vervullen ze?

LEES POST →

Het Systeem – Omega 3 – Multivitamine

Voldoende Omega 3 vetzuren en vitaminen zijn bepalend en belangrijk voor onze gezondheid. Lees in onderstaande blog waarom deze twee supplementen hun rol kunnen spelen.

LEES POST →

Het Systeem – Whey Isolate

Whey, eiwitpoeder, eiwitshakes, ... Benamingen die iedereen wel al eens heeft gehoord. Wat is het? Voor wat dient het? Hoeveel hebben we er van nodig? Wat zijn de voordelen? Lees het in deze blog.

LEES POST →
het systeem - creatine - monohydraat - red fruits - poeder - mix

Het Systeem – Creatine

Creatine! Je hebt er zeker en vast wel eens over gehoord. Maar wat is het nu precies? Voor wie is het? Wat doet het? Wat zijn de voor- en nadelen? Is het veilig? Welke vorm is het beste? Wij bespreken hieronder alles uitgebreid.

LEES POST →
Het Systeem - Pre Workout - Lime & Ginger - Limoen & gember smaak - Poeder mix - mengsel - proteine shake

Het Systeem – Pre Workout

Pre Workouts, enorm populair en niet meer weg te denken in de sportwereld. Je hebt ze in 1001 soorten, vormen, smaken, doseringen,... Maar wat is het nu precies? Voor wie zijn ze? Waarom zouden we ze gebruiken? Hier geven wij antwoord op in deze blog.

LEES POST →
Schrijf je in en ontvang onze kortingen en promoties als eerste per mail.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Schrijf je in en ontvang onze kortingen en promoties als eerste per mail.

Voeg je header hier cas