Voor 22u besteld = volgende werkdag in huis (ook op zaterdag) Voor 22u besteld = volgende werkdag in huis (ook op zaterdag)
Gewichtsschommelingen

Gewichtsschommelingen

Lees in deze blog alles over gewichtsschommelingen, de oorzaken ervan en wat je eraan kan doen.
Stijn Cauwels
juli 17, 2023 - 3 min leestijd
Deel deze post

Laat de weegschaal jouw motivatie niet bepalen

Ken je het gevoel? Je staat op, je begeeft je met knikkende knieën richting de weegschaal om te ontdekken welk getal je vandaag zal te zien krijgen. Dan kunnen er twee zaken gebeuren. 

Ofwel begin je met 100% motivatie aan je dag ofwel kruip je liever terug jouw bed in en denk je: “morgen nog eens proberen”. 

Graag wil ik verduidelijken dat gewicht enkel en alleen een tool is om progressie op lange termijn te gaan meten. Gebruik nooit de weegschaal om progressie van dag tot dag te bekijken, want dan zal je vaak de moed verliezen om door te gaan. 

Maar wat is een gewichtsschommling?

Een gewichtsschommeling is een tijdelijke fluctuatie van jouw gewicht omwille van één of andere oorzaak en geen vermindering of verhoging van je vetmassa. Meestal is dit in de vorm van waterretentie. 

Afhankelijk van de oorzaak, kan jouw ochtendgewicht al snel 0,5 tot 3kg gaan afwijken. Logisch dat er kan gepanikeerd worden hierover. 

Maar is dit dan zeker geen vettoename? 

Om 1kg vet bij te komen van dag op dag, moet je MINSTENS 7700 calorieën extra eten bovenop hetgeen je normaal eet om jouw gewicht stabiel te houden (onderhoudscalorieën). Met jouw dagelijkse activiteiten wordt er dan nog geen rekening gehouden. Eigenlijk zou dit getal dus nog hoger moeten liggen. 

Ter illustratie: dit komt ongeveer overeen met 15 tot 16 Big Mac-hamburgers. Ik veronderstel dat dit niet het geval zal zijn bij de meeste mensen.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een schommeling?

  • Slaap
  • Blessures
  • Fysieke activiteiten
  • Calorietekort
  • Menstruatie
  • Medicatie
  • Ziekte
  • Zwangerschap
  • Zout
  • Alcohol
  • Koolhydraten
  • Allergieën
  • Genetica
  • Temperatuur
  • Weegschaal

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken, maar er zijn er nog meer. Hou dit in gedachten de volgende keer dat je met knikkende knieën naar de weegschaal wandelt. 

Kan je er iets tegen doen?

Als je met gewichtsschommelingen omgaat, is het belangrijk om je niet te laten ontmoedigen. Hier zijn een paar tips om ermee om te gaan:

  1. Weeg jezelf op consistente tijdstippen: het is nuttig om jezelf op hetzelfde tijdstip en onder dezelfde omstandigheden te wegen, zoals ‘s ochtends na het opstaan en voor het eten. Dit zorgt voor een meer consistente vergelijking.

  2. Focus op de langetermijntrend: in plaats van je te concentreren op dagelijkse gewichtsschommelingen, kijk naar de langetermijntrend. Als je merkt dat je gewicht over een paar weken gestaag stijgt of daalt, is dat een betere indicatie van veranderingen in lichaamssamenstelling.

  3. Kijk naar andere meetinstrumenten: gewicht is slechts één meetinstrument. Overweeg om ook naar andere factoren te kijken, zoals lichaamsafmetingen, lichaamsvetpercentage, hoe je je voelt in je kleding, foto’s, kracht in de fitness… Dit geeft een completer beeld van je vooruitgang.

  4. Focus op gezonde gewoonten: in plaats van obsessief met je gewicht bezig te zijn, richt je je op het opbouwen van gezonde gewoonten zoals regelmatige lichaamsbeweging, evenwichtige voeding en voldoende slaap. Deze gewoonten hebben een positieve invloed op je algehele gezondheid, ongeacht het getal op de weegschaal.

Onthoud dat gewichtsschommelingen normaal zijn en niet altijd iets zeggen over je vooruitgang. Concentreer je op een gezonde levensstijl en wees geduldig. Blijf gefocust op je doelen en laat je niet ontmoedigen door tijdelijke veranderingen in je gewicht.

Een maandelijkse vergelijking is een beter uitgangspunt om gewicht te gebruiken om progressie bij te houden. 

Deel deze post

Lees onze andere artikels

Lees onze andere artikels

De waarheid achter gewichtsverlies

Ben je van plan om gewicht te verliezen, en meer bepaald, vetverlies? Super! Wanneer mensen aan hun gezondheid willen werken, houdt dit vaak in dat er een hoeveelheid vet verloren moet worden.

LEES POST →

Vrouwelijke shiftwerkers en voeding

Lees in onderstaande blog de beste voedingskeuzes voor vrouwelijke shiftwerkers.

LEES POST →

Voeding eenvoudig uitgelegd

Heb je het gevoel dat je overweldigd bent op vlak van voeding? Heb je het gevoel dat iedereen elkaar tegenspreekt van zodra je sociale media bekijkt? In deze blog gaan we voeding zo eenvoudig mogelijk uitleggen zodat je opnieuw een houvast hebt en misschien dat tikkeltje extra motivatie opnieuw vindt.

LEES POST →

Fat loss plateau

Zes redenen waarom jouw calorietekort niet meer lijkt te werken.

LEES POST →

Stappen, het magische wapen

Stappen, een vaak onderschatte tool op vlak van vetverlies, maar vooral op vlak van onze gezondheid. Maar wat hebben deze stappen nu net daarmee te maken? En welke rol vervullen ze?

LEES POST →

Het Systeem – Omega 3 – Multivitamine

Voldoende Omega 3 vetzuren en vitaminen zijn bepalend en belangrijk voor onze gezondheid. Lees in onderstaande blog waarom deze twee supplementen hun rol kunnen spelen.

LEES POST →

Het Systeem – Whey Isolate

Whey, eiwitpoeder, eiwitshakes, ... Benamingen die iedereen wel al eens heeft gehoord. Wat is het? Voor wat dient het? Hoeveel hebben we er van nodig? Wat zijn de voordelen? Lees het in deze blog.

LEES POST →
het systeem - creatine - monohydraat - red fruits - poeder - mix

Het Systeem – Creatine

Creatine! Je hebt er zeker en vast wel eens over gehoord. Maar wat is het nu precies? Voor wie is het? Wat doet het? Wat zijn de voor- en nadelen? Is het veilig? Welke vorm is het beste? Wij bespreken hieronder alles uitgebreid.

LEES POST →
Het Systeem - Pre Workout - Lime & Ginger - Limoen & gember smaak - Poeder mix - mengsel - proteine shake

Het Systeem – Pre Workout

Pre Workouts, enorm populair en niet meer weg te denken in de sportwereld. Je hebt ze in 1001 soorten, vormen, smaken, doseringen,... Maar wat is het nu precies? Voor wie zijn ze? Waarom zouden we ze gebruiken? Hier geven wij antwoord op in deze blog.

LEES POST →
Schrijf je in en ontvang onze kortingen en promoties als eerste per mail.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Schrijf je in en ontvang onze kortingen en promoties als eerste per mail.

Voeg je header hier cas