Voor 19u besteld = volgende werkdag in huis (ook op zaterdag) Voor 19u besteld = volgende werkdag in huis (ook op zaterdag)
Stappen, het magische wapen

Stappen, het magische wapen

Stappen, een vaak onderschatte tool op vlak van vetverlies, maar vooral op vlak van onze gezondheid. Maar wat hebben deze stappen nu net daarmee te maken? En welke rol vervullen ze?
Stijn Cauwels
april 12, 2023 - 3 min leestijd
Deel deze post

Wanneer iemand een doel heeft om af te vallen is het belangrijk om voeding te controleren, maar ook de dagelijkse activiteit. Mensen zijn gemotiveerd als ze net starten en wandelen kan zo goed als iedereen. 

Iemand zeggen om wat meer te gaan wandelen, werkt niet echt. Daarom is het belangrijk dat iemand een bepaald aantal stappen moet halen per dag. Op deze manier kan je ergens naartoe werken en van zodra je dit behaalt, krijgt de motivatie nog een extra boost. 

“Maar afvallen is toch enkel calorieën in VS calorieën uit?” 

Vooraleer we in de ‘science’ duiken van stappen, wil ik eerst enkele verkeerde opvattingen de wereld uithelpen:

  • Stappen zijn geen magie en zullen niet plots tot 2kg vetverlies leiden.
  • Stappen moet je niet doen om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Hetzelfde geldt trouwens voor sporten algemeen. 
  • Een calorietekort geldt altijd, ook al behaal je jouw dagelijkse stappen.
  • Voor de ene persoon kan een stappendoel makkelijker te behalen zijn dan voor iemand anders. 
  • Er is geen algemeen getal dat voor iedereen geldt. Iedereen is uniek, dus de aanpak voor die persoon moet dit ook zijn. 

Afvallen draait niet enkel om een calorietekort

Ja, als je wil afvallen dan moet je in een calorietekort zitten, maar er zijn heel wat factoren die dit tekort eenvoudiger/moeilijker te behalen maken. Hier gaan we niet te diep op in gaan. 

Als iemand ongeveer 2500 calorieën moet eten om op gewicht te blijven en we verminderen dit naar 2000, dan zal die persoon afvallen. Zo werkt het lichaam nu eenmaal. Maar het lichaam is veel slimmer dan dat men zou denken. 

Geleidelijk aan zal het afvallen moeilijker en moeilijker verlopen, tot op een punt dat je niet meer afvalt. Hoe komt dit nu? Werkt het calorietekort niet meer? 

Metabolische adaptatie

Dit is wat men noemt, metabolische adaptatie. Het lichaam wordt door een calorietekort aangevallen, waardoor het zich moet verdedigen. Dit gebeurt door een aantal processen in het lichaam aan te passen zoals:

  • NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis) wordt verlaagd. Zaken zoals wandelen tijdens het bellen, schudden van de voet, op de tafel tikken met de vinger… Onbewust handelingen die toch heel wat calorieën verbranden.

Bij de ene persoon zal dit al meer uitgesproken zijn dan bij de andere persoon. Het lichaam gaat er voor gaan zorgen dat er minder calorieën nodig zijn om dagelijkse taken/handelingen uit te voeren. 

Stappen, het magische wapen

Stappen zijn een uitstekende tool om kunstmatig deze NEAT hoog te houden, waardoor er nog steeds voldoende calorieën verbrand worden en het makkelijker wordt om in een calorietekort te blijven.

Door een stapdoel te plaatsen, word je geforceerd om te bewegen en dus jouw activiteit hoog te houden. Na verloop van tijd moet dit aantal opnieuw aangepast worden om de metabolische adaptatie van het lichaam tegen te gaan. 

Gewicht verliezen, draait dus niet enkel om een calorietekort. Zorg ervoor dat jouw activiteit gedurende de dag hoog blijft en niet geleidelijk afzwakt waardoor je moeilijker gewicht verliest of uiteindelijk op een plateau komt te zitten. 

Wat met onze gezondheid?

Men heeft het verband onderzocht tussen het aantal stappen per dag en het risico om te sterven aan gelijk welke oorzaak. De conclusie van de studie was dat per 1000 stappen die een persoon zet per dag, er een vermindering was van dit risico met 12%. 

Zelfs een kleine verhoging van het aantal stappen werd al geassocieerd met een vermindering van dit risico. Een kleine moeite voor een groot effect dus.

Conclusie

STAP!

BRON:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34417979/ 

Deel deze post

Lees onze andere artikels

Lees onze andere artikels

Snoozing verhindert jouw progressie

Het kan zijn dat je alles volgens het boekje doet. Je let op jouw voeding, je hebt een progressief opbouwend trainingsprogramma, maar hoe is jouw slaap?

LEES POST →

De waarheid achter gewichtsverlies

Ben je van plan om gewicht te verliezen, en meer bepaald, vetverlies? Super! Wanneer mensen aan hun gezondheid willen werken, houdt dit vaak in dat er een hoeveelheid vet verloren moet worden.

LEES POST →

Vrouwelijke shiftwerkers en voeding

Lees in onderstaande blog de beste voedingskeuzes voor vrouwelijke shiftwerkers.

LEES POST →

Gewichtsschommelingen

Lees in deze blog alles over gewichtsschommelingen, de oorzaken ervan en wat je eraan kan doen.

LEES POST →

Voeding eenvoudig uitgelegd

Heb je het gevoel dat je overweldigd bent op vlak van voeding? Heb je het gevoel dat iedereen elkaar tegenspreekt van zodra je sociale media bekijkt? In deze blog gaan we voeding zo eenvoudig mogelijk uitleggen zodat je opnieuw een houvast hebt en misschien dat tikkeltje extra motivatie opnieuw vindt.

LEES POST →

Fat loss plateau

Zes redenen waarom jouw calorietekort niet meer lijkt te werken.

LEES POST →

Het Systeem – Omega 3 – Multivitamine

Voldoende Omega 3 vetzuren en vitaminen zijn bepalend en belangrijk voor onze gezondheid. Lees in onderstaande blog waarom deze twee supplementen hun rol kunnen spelen.

LEES POST →

Het Systeem – Whey Isolate

Whey, eiwitpoeder, eiwitshakes, ... Benamingen die iedereen wel al eens heeft gehoord. Wat is het? Voor wat dient het? Hoeveel hebben we er van nodig? Wat zijn de voordelen? Lees het in deze blog.

LEES POST →
het systeem - creatine - monohydraat - red fruits - poeder - mix

Het Systeem – Creatine

Creatine! Je hebt er zeker en vast wel eens over gehoord. Maar wat is het nu precies? Voor wie is het? Wat doet het? Wat zijn de voor- en nadelen? Is het veilig? Welke vorm is het beste? Wij bespreken hieronder alles uitgebreid.

LEES POST →
Het Systeem - Pre Workout - Lime & Ginger - Limoen & gember smaak - Poeder mix - mengsel - proteine shake

Het Systeem – Pre Workout

Pre Workouts, enorm populair en niet meer weg te denken in de sportwereld. Je hebt ze in 1001 soorten, vormen, smaken, doseringen,... Maar wat is het nu precies? Voor wie zijn ze? Waarom zouden we ze gebruiken? Hier geven wij antwoord op in deze blog.

LEES POST →
Schrijf je in en ontvang onze kortingen en promoties als eerste per mail.
Brochure aanvragen
Vul dit formulier in en ontvang onze brochure.
Schrijf je in en ontvang onze kortingen en promoties als eerste per mail.

Voeg je header hier cas