een vrouw in een onderbroek die met een lintmeter haar taille meet

De waarheid achter gewichtsverlies

Mensen starten gemotiveerd en gedisciplineerd aan het proces, maar al snel leren ze de keerzijde kennen en verdwijnt de motivatie geleidelijk aan. De uitkomst klinkt aanlokkelijk, maar de weg ernaartoe verloopt niet altijd even vlekkeloos. Vaak ziet men het startpunt en het eindpunt, maar de weg die afgelegd werd, ziet nauwelijks iemand. Voor de ene persoon zal dit relatief gemakkelijk bereikt worden, terwijl dit voor iemand anders zeer moeilijk, of soms zelfs onmogelijk is. 

Het is belangrijk om te beseffen dat gewichtsverlies niet eenvoudig is en dat er veel ups en downs zullen zijn. Letterlijk (gewichtsschommelingen) en figuurlijk (mentale aspect).

Hier zijn enkele voorbeelden van wat gewichtsverlies allemaal inhoudt: 

  1. Extreme motivatie: bijna iedereen start enorm gemotiveerd en in het begin verloopt dit ook relatief gemakkelijk, maar na verloop van tijd zal dit vertragen en net dan hebben de meesten het moeilijk om vol te houden. Dit effect is iets dat compleet normaal is. Er is geen reden om te twijfelen aan jezelf. 

  2. Plateau: een vaak voorkomende situatie is dat gewichtsverlies een plateau bereikt. Dit kan de motivatie doen kelderen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit een normaal iets is. Gewichtsverlies zal nooit lineair naar beneden verlopen, en zoals eerder gezegd, wel met ups en downs. Enkele dagen weinig tot geen verschil zien in gewicht is geen plateau. 

  3. Slechte dagen: er zullen slechte dagen zijn, en soms meer slechte dan goede jammer genoeg. Er zullen dagen zijn waar je te veel zal eten. Er zullen dagen zijn waar je gewicht weinig tot niet daalt. Er zullen dagen zijn waar je te lui zal zijn om te koken. Er zullen dagen zijn waarop je een training zult missen… Dit is nu eenmaal de realiteit en dit zal blijven gebeuren. Een slechte dag? De volgende dag gewoon back on track en doe verder. Er is niets verloren. Jezelf nu saboteren door te veel te eten of er niets meer van aan te trekken, heeft geen enkele zin. Een slechte dag betekent niet dat je gefaald hebt.

  4. Cravings: cravings zullen altijd wel eens voorvallen, gelijk welke actie je ook onderneemt. Dit is ook iets normaal. Je lichaam krijgt te weinig energie binnen waardoor het op een subtiele manier ervoor probeert te zorgen dat we meer zullen eten. Cravings zijn hier een voorbeeld van. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze cravings vaak over een tijdspanne gaan van 15 tot 20 minuten waar je nauwelijks aan iets anders kan denken dan een bepaald voedingsproduct eten. Dit gevoel gaat terug over. Bijkomende tip: ga nooit winkelen op een lege maag. Een lege maag zorgt voor onlogische keuzes op vlak van aankopen.

  5. Weinig energie: afvallen betekent dat jouw lichaam minder energie krijgt door voeding en dus minder energie heeft om de dagelijkse bezigheden te blijven doen. Dit zal ervoor zorgen dat je vaker vermoeid bent en onbewust minder zal bewegen in de vorm van stappen, klusjes… Wat met mijn trainingen dan? Als je merkt dat je vaak een energiedip hebt rond jouw training(en), probeer dan te spelen met jouw maaltijden door ze dichter te plaatsen bij een training zodat je meer calorieën (en dus meer energie) hebt.

  6. Humeuriger: van zodra je al een tijdje in een calorietekort zit om af te vallen, en dus minder energie hebt, zul je merken dat jouw motivatie daalt en ook jouw humeur zal een impact ondervinden. De motivatie om te trainen zal geleidelijk aan minder en minder worden. Het is net dan dat je jezelf moet pushen om een training af te werken, om opnieuw op jouw eten te letten, om de juiste gewoontes te blijven volhouden… Dit is DE manier om fantastische resultaten te behalen.

  7. Geen zichtbare progressie: soms is het moeilijk om progressie te zien simpelweg omdat het eenvoudiger is om te zien wat we nog niet bereikt hebben, maar geen zichtbare progressie betekent niet dat er nog geen progressie is. Vaak wordt er gefocust op een getal op de weegschaal en wanneer dit niet beweegt, wordt er aangenomen dat er geen resultaten geboekt worden. Ondertussen ben je wel al sterker geworden, is je conditie verbetert, passen je oude broeken al terug… Het punt dat ik hier probeer te maken is dat het belangrijk is om te focussen op meerdere aspecten tijdens het afvallen en niet enkel op een cijfer op de weegschaal. Dit kan weken gelijk blijven terwijl er eigenlijk wel een grote progressie is op andere vlakken.

De waarheid achter gewichtsverlies is dat er vaak een groter verhaal is dan enkel een voor en na foto met een fantastisch resultaat. Het gaat gepaard met moeilijke tot zeer moeilijke momenten waarop je het gevoel kan hebben dat de hele wereld tegen je is. Het is net dan dat je moet doorduwen en verdergaan. 

‘Hard things easy life, easy things hard life’

Succes!

Terug naar blog