een avocado met een lintmeter rond op een roze achtergrond

Fat loss plateau

Vet verliezen kan een frustrerend proces zijn, maar vaak vergeten mensen dat dit proces nooit lineair is waardoor elke dag en elke week anders is. Psychologisch kan dit voor heel veel mensen een drempel zijn waar ze moeten overstappen.

Van zodra mensen dit leren accepteren, zal alles veel vlotter verlopen. 

Soms kan het lijken dat jouw aantal calorieën niet meer voldoende is om verder af te vallen. Dit kan zo zijn, maar dit kan ook een momentopname zijn waar wat meer geduld aangeraden is. 

Dit kan te maken hebben met de volgende zes zaken:

 1. Niet consistent jouw calorieën bijhouden

  Elke vorm van eten of drinken moet meegerekend worden in de totale optelsom. Hou er rekening mee dat elk proevertje en slokje ook calorieën bevat die moeten ingecalculeerd worden.

 2. Verkeerd aantal calorieën

  Het kan gebeuren dat het totaal aantal calorieën verkeerd uitgerekend werd waardoor er weinig tot geen progressie kan plaatsvinden. 

 3. Verhoging in koolhydraten

  Wanneer koolhydraten verhoogd worden, zal jouw gewicht ook stijgen. Dit heeft te maken met het extra water dat opgehouden wordt door de koolhydraten. Als je weet dat 1g koolhydraten ongeveer 3 tot 4g water bevatten, dan is dit een logische verklaring van een stijging in gewicht.  

 4. Gissen naar het aantal calorieën

  Na verloop van tijd kan er wat moeheid optreden in het wegen van voeding en bijhouden van calorieën. Hierdoor gist men naar het aantal calorieën, maar vaak kan dit er volledig naast zitten.

 5. Minder bewegen

  Wanneer een plateau bereikt wordt, denkt men bijna automatisch aan het verminderen van calorieën, terwijl de activiteit van een persoon ook een grote rol speelt. Vaak wordt men minder actief waardoor er minder calorieën zullen verbrand worden. Dit is een slimme zet van het lichaam en meestal is men zich hiervan niet bewust.

 6. Periode van de maand

  Voor vrouwen kan de menstruatiecyclus voor enorme gewichtsschommelingen zorgen waardoor dit mentaal een zware dobber kan zijn als het gewicht niet zakt, of zelfs stijgt. Panikeren is overbodig. Dit is een normale gang van zaken. Bij de een kan dit wel meer uitgesproken zijn dan bij de ander, maar het is een natuurlijk proces en onvermijdelijk. Een hulpmiddel hier kan zijn om niet op de weegschaal te staan in deze periode. 

Besef ook dat een week zonder gewichtsverandering geen plateau is, maar enkel een obstakel (een vervelend obstakel) waar men over moet. Gewichtsverlies is niet lineair en zal dit ook nooit zijn. Er zijn meerdere manieren om progressie te meten en gewicht gebruikt men beter op langere termijn. Andere manieren zijn:

 • Kledij
 • Foto’s
 • Omtrekmaten
 • Herstel na het sporten
 • Kracht in de fitness
 • Algemene fitheid 

Wees geduldig, volg het plan en de resultaten zullen volgen!

Terug naar blog