een close up van een gouden blinkende kerstbal aan een kerstboom

Hoe omgaan met de feestdagen?

Maar klopt dit wel?

Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat dit een normaal gevoel is dat bij heel veel mensen heerst en dat dit geen probleem is.

Zoals je waarschijnlijk wel al eens gehoord hebt, en ik hoop in één van onze blogs, moet je al om 1kg vet op een dag bij te komen al minstens 7700 calorieën extra eten bovenop het aantal calorieën dat je normaal moet eten om jouw gewicht stabiel te houden. Dit komt ongeveer overeen met 15 Big Macs uit de McDonalds. Succes hiermee!

Neem jouw vrijheid in handen

Een strategie die ik vaak aanbeveel is om te werken met een weekbudget aan calorieën. Zie het als een maandloon. Spendeer jij meer bij het begin van de maand dan heb je minder over voor de rest van de maand. Calorieën werken op een gelijkaardige manier. Spendeer je minder in het begin van de week dan heb je wat meer om te spenderen tijdens Kerst- of Oudejaarsavond.

Strategieën

Er zijn nog andere strategieën die je kan toepassen om hiermee om te gaan. Laten we ze eens overlopen.

  1. Een buffer aan calorieën creëren

Met een buffer creëren, bedoelen we gedurende de dag wat calorieën weglaten om in de avond meer calorieën te hebben om te spenderen.

Reduceer altijd bij koolhydraten en/of vetten, maar nooit bij eiwitten. Eiwitten spelen een te grote rol bij honger en verzadiging, alsook andere functies in het lichaam.

Wat kan je zoal weglaten of reduceren?

Koolhydraten: aardappelen, rijst, granen, pasta, havermout, granola, rijstwafels, brood, fruit…

Vetten: noten, pindakaas, zaden, pitten, avocado, oliën, pindakaas, chocolade…

  1. Fasting in de ochtend

Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat fasting geen magie is en je wonderbaarlijk gezonder zal maken. Het is een tool die kan gebruikt worden om calorieën te sparen om dan in de avond meer te kunnen spenderen.

Hoe pak je dit best aan? Indien het lukt, slaap al wat langer, waardoor je eventueel ontbijt kan overslaan. Let hiermee wel op! Sla enkel het ontbijt over indien je geen honger hebt. Het gevaar is dat de honger anders harder zal toeslaan en ervoor kan zorgen dat je veel te veel zal eten.

  1. Verhoog jouw activiteit gedurende de dag

Maak een extra wandeling of integreer een extra workout waardoor je wat extra calorieën zal hebben om uit te geven tijdens Kerst- of Oudejaarsavond. Besef wel heel goed dat sporten op zich niet zoveel calorieën verbrandt als men ooit dacht.

Let op voor de vicieuze cirkel van overcompenseren! Je compenseert tijdens de dag om wat extra te hebben in de avond, maar de dag nadien overheerst het gevoel dat je toch te veel hebt gegeten en het daar bijhorende schuldgevoel. Hierdoor denk je, ik compenseer nog wat, maar hierdoor stimuleer je dat hongergevoel nog wat extra. Om dit tegen te gaan, eet je wat, maar je merkt dat het moeilijk is om te stoppen en je eet wat meer. Hierdoor voel je je opnieuw schuldig en ga je weer wat compenseren waardoor je opnieuw dat hongergevoel versterkt…

Conclusie

Niet de periode tussen Kerst en Nieuwjaar bepalen jouw progressie. Het is de periode tussen Nieuwjaar en Kerst. Maak bewuste en verstandige keuzes om dit wat op te vangen. Perfect zal het nooit zijn, maar ook dit is oké. Deze periode draait vooral rond genieten en het gezellig samenzijn met vrienden en familie. Paniek is dus zeker niet op zijn plaats. En neen, jouw progressie zal niet weg zijn.

Fijne feestdagen! 

Terug naar blog