een persoon die loopt in een groen park

Stappen, het magische wapen

Wanneer iemand een doel heeft om af te vallen is het belangrijk om voeding te controleren, maar ook de dagelijkse activiteit. Mensen zijn gemotiveerd als ze net starten en wandelen kan zo goed als iedereen. 

Iemand zeggen om wat meer te gaan wandelen, werkt niet echt. Daarom is het belangrijk dat iemand een bepaald aantal stappen moet halen per dag. Op deze manier kan je ergens naartoe werken en van zodra je dit behaalt, krijgt de motivatie nog een extra boost. 

“Maar afvallen is toch enkel calorieën in VS calorieën uit?” 

Vooraleer we in de ‘science’ duiken van stappen, wil ik eerst enkele verkeerde opvattingen de wereld uithelpen:

  • Stappen zijn geen magie en zullen niet plots tot 2kg vetverlies leiden.
  • Stappen moet je niet doen om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Hetzelfde geldt trouwens voor sporten algemeen. 
  • Een calorietekort geldt altijd, ook al behaal je jouw dagelijkse stappen.
  • Voor de ene persoon kan een stappendoel makkelijker te behalen zijn dan voor iemand anders. 
  • Er is geen algemeen getal dat voor iedereen geldt. Iedereen is uniek, dus de aanpak voor die persoon moet dit ook zijn. 

Afvallen draait niet enkel om een calorietekort

Ja, als je wil afvallen dan moet je in een calorietekort zitten, maar er zijn heel wat factoren die dit tekort eenvoudiger/moeilijker te behalen maken. Hier gaan we niet te diep op in gaan. 

Als iemand ongeveer 2500 calorieën moet eten om op gewicht te blijven en we verminderen dit naar 2000, dan zal die persoon afvallen. Zo werkt het lichaam nu eenmaal. Maar het lichaam is veel slimmer dan dat men zou denken. 

Geleidelijk aan zal het afvallen moeilijker en moeilijker verlopen, tot op een punt dat je niet meer afvalt. Hoe komt dit nu? Werkt het calorietekort niet meer? 

Metabolische adaptatie

Dit is wat men noemt, metabolische adaptatie. Het lichaam wordt door een calorietekort aangevallen, waardoor het zich moet verdedigen. Dit gebeurt door een aantal processen in het lichaam aan te passen zoals:

  • NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis) wordt verlaagd. Zaken zoals wandelen tijdens het bellen, schudden van de voet, op de tafel tikken met de vinger… Onbewust handelingen die toch heel wat calorieën verbranden.

Bij de ene persoon zal dit al meer uitgesproken zijn dan bij de andere persoon. Het lichaam gaat er voor gaan zorgen dat er minder calorieën nodig zijn om dagelijkse taken/handelingen uit te voeren. 

Stappen, het magische wapen

Stappen zijn een uitstekende tool om kunstmatig deze NEAT hoog te houden, waardoor er nog steeds voldoende calorieën verbrand worden en het makkelijker wordt om in een calorietekort te blijven.

Door een stapdoel te plaatsen, word je geforceerd om te bewegen en dus jouw activiteit hoog te houden. Na verloop van tijd moet dit aantal opnieuw aangepast worden om de metabolische adaptatie van het lichaam tegen te gaan. 

Gewicht verliezen, draait dus niet enkel om een calorietekort. Zorg ervoor dat jouw activiteit gedurende de dag hoog blijft en niet geleidelijk afzwakt waardoor je moeilijker gewicht verliest of uiteindelijk op een plateau komt te zitten. 

Wat met onze gezondheid?

Men heeft het verband onderzocht tussen het aantal stappen per dag en het risico om te sterven aan gelijk welke oorzaak. De conclusie van de studie was dat per 1000 stappen die een persoon zet per dag, er een vermindering was van dit risico met 12%. 

Zelfs een kleine verhoging van het aantal stappen werd al geassocieerd met een vermindering van dit risico. Een kleine moeite voor een groot effect dus.

Conclusie

STAP!

Terug naar blog